mhwaterzakenmudtrapoxatursolarbeetopsurfland

Plaatsing Solarbee

Op 15 juli 2013 is de eerste Solarbee in Nederland geplaatst in de Krabbeplas Vlaardingen. Hieronder een foto verslag:

MHSolaeBeeOne1

MHSolaeBeeOne2

MHSolaeBeeOne3

MHSolaeBeeOne4

Eerste Europese SolarBee voor veilig zwemmen in Krabbeplas Vlaardingen

De afgelopen week was het zonnig en warm, en hopelijk blijft het de komende periode warm weer. Dan is het prettig om een verfrissende duik te nemen in een Krabbeplas (Vlaardingen) zonder blauwalg. Daarom start het Hoogheemraadschap van Delfland, in overleg met Recreatieschap Midden-Delfland en gemeente Vlaardingen, een proef met de SolarBee.

Het Hoogheemraadschap van Delfland plaatst samen met MH WaterZaken een SolarBee in het zwemwaterdeel van de Krabbeplas. De SolarBee is een drijvende opstelling en werkt op zonne-energie. Het apparaat zorgt voor een lange-afstandcirculatie van het water en bereikt de hele zwemplas. Dit moet ervoor zorgen dat de bloei van blauwalgen wordt tegengegaan en dat de waterkwaliteit verbetert. Het experiment start op 15 juli en duurt tot het einde van het zwemseizoen (1 oktober).

Blauwalg

In de Krabbeplas komt regelmatig blauwalg voor. "Blauwalg is een natuurverschijnsel, het is nooit helemaal te verwijderen uit het water. Maar we zoeken wel naar innovatieve, duurzame oplossingen om de omstandigheden zo ongunstig mogelijk te maken voor blauwalg", zegt hoogheemraad Ingrid ter Woorst van het Hoogheemraadschap van Delfland. Daarom onderzoeken de betrokken partijen initiatieven om de bloei van blauwalg te verminderen. "We proberen een goede maatregel te vinden om zwemmen bij warm weer in Vlaardingen mogelijk te maken, hopelijk biedt de SolarBee voorlopig de oplossing.", aldus Jan Robberegt, wethouder van gemeente Vlaardingen en bestuurslid van het Recreatieschap Midden-Delfland.

Werking SolarBee

De SolarBee, met een doorsnee van ongeveer vijf meter, ligt in het zwemgedeelte van de Krabbeplas, dat in beheer is van G.Z-H. Het apparaat is door MH WaterZaken geleverd, naar de Krabbeplas vervoerd, gebruiksklaar gemaakt en met een kraan in het water getakeld. Vervolgens is de SolarBee per boot naar het midden van de plas gesleept en met ankers vastgelegd. Het apparaat produceert nauwelijks zichtbare, lange afstand golven. Het circuleert horizontaal en verticaal het water van de hele plas. Eens in de twee weken controleren Delfland en de leverancier de SolarBee. Voor de veiligheid en om het experiment te laten slagen wordt recreanten gevraagd minimaal vijf meter van de SolarBee vandaan te blijven. Dit is de eerste SolarBee die in Europa wordt ingezet. In Amerika wordt het apparaat al veelvuldig gebruikt, al meer dan 500 meren en plassen zijn er succesvol behandeld.

Gezondheid

Zwemmen in water met blauwalgen is een risico voor de gezondheid. Blauwalgen zijn vaak herkenbaar als groene laag die op het water drijft, maar zijn ook al aanwezig in het water voordat het drijflagen vormt. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor de gezondheid. Blauwalgen kunnen bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken.

 

Eerste plaatsing Solarbee in het nieuws:

27 juli 2013: Cobouw nr.4: Zonnemixer bestrijdt blauwalg in zwemplas
23 juli 2013: Nieuwsbrief Hoogheemraadschap Delfland: SolarBee voor veilig zwemmen in de Krabbeplas Vlaardingen [meer...]

16 juli 2013: Nieuws Radio Rijnmond: Blauwalg in Krabbenplas bestreden met nieuw apparaat [meer...]
16 juli 2013: Water Dichtbij: Krabbeplas zonder blauwalg? [meer...]
16 juli 2013: De Weekkrant: Blauwalg bestreden door nieuw apparaat [meer...]
15 juli 2013: Vlaardingen 24: SolarBee gaat blauwalg Krabbeplas te lijf [meer...]
15 juli 2013: Persbericht Hoogheemraadschap Delfland: Eerste Europese SolarBee voor veilig zwemmen in de Krabbeplas Vlaardingen [meer...]

 

 

Solarbee is een product van MHWaterZaken..
Vragen kunt u direct stellen door een email te sturen naar info@mhwaterzaken.nl.

solarbee